В Про нас пишуть, Про нас пишуть 2020

Ковалькова, Т. Фейсбук як метод популяризації книги [Текст] / Т. Ковалькова, О. Гавенко // Бібліотечний форум: історія, теорія і практика. — 2020. — № 1. — С. 8—9.

 

У статті представлено досвід створення для популяризації книги книжкової платформи «Прочитай. Книгозбірня» у соціальній мережі «Фейсбук» в Тернопільській обласній універсальній науковій бібліотеці.

Книжка як витвір мистецтва і надалі залишається в тренді. Головна ж місія бібліотеки — зберегти її як одне із надбань людства для майбутніх поколінь і популяризувати серед читацького загалу.

Саме тому бібліотекарі відділу міського абонементу Тернопільської обласної універсальної наукової бібліотеки (ОУНБ) започаткували у 2019 році книжкову платформу «Прочитай. Книгозбірня» у соціальній мережі «Фейсбук». Її мета — систематично інформувати онлайн-аудиторію про книжковий ресурс бібліотеки, а також допомогти читачам зорієнтуватися у безмежній кількості видань та обрати книжку відповідно до своїх смаків та уподобань.

З часу відкриття книжкової платформи опубліковано більше 200 публікацій про літературу з фонду відділу міського абонементу.

На платформі представлено палітру видань, включаючи українську та зарубіжну художню літературу, для дорослих та дітей, а також галузеву (бізнесова, мотиваційна, з історії України та світу, педагогіки та психології) тощо. Пропонуються видання, присвячені історіям успіху світових компаній-гігантів: «Microsoft», «Apple», «Google».

Особлива увага надається творам сучасних культових письменників, класиків та призабутих авторів, а також рейтинговим виданням, переможцям літературних конкурсів та премій України та книжкам, удостоєним Букерівської, Пулітцерівської, Нобелівської премій, «Ангелус», Європейського Союзу, світовим бестселерам за версією газети «Нью-Йорк Таймз», компанії «Амазон». Широко популяризується творчий доробок місцевих літераторів.

«Книжкове меню на вихідні» від «Прочитай. Книгозбірня», у якому пропонуються «літературні страви», стало вдалим доповненням книжкової платформи.

Платформа «Прочитай. Книгозбірня» одразу знайшла своїх прихильників, кількість яких постійно зростає. Публікації Тернопільської ОУНБ активно поширюють, коментують та ставлять позначку «подобається», а деякі літератори виставляють на сторінці свої твори. Так, тернопільський священник, письменник Тарас Коковський розмістив коротке відеоповідомлення про вихід третьої частини нового роману «Благословен, хто йде. Петро, Павло» своєї дружини, письменниці, науковиці Лесі Романчук-Коковської, а Віталій Запека, полтавський фотограф, письменник, опублікував відгуки на свій антивоєнний роман «Цуцик». Не залишаються поза увагою дарувальники книжок, світлини яких відображаються на платформі бібліотеки.

Проаналізувавши всі уподобання, очевидним є те, що найбільший інтерес в онлайнових користувачів викликають твори українських класиків та сучасних авторів: Павла Загребельного, Юрія Мушкетика, Анатолія Дністрового, Оксани Забужко, Дарини Гнатко, Сергія Жадана, Ніни Фіалко, Дзвінки Торохтушко. Цікавляться користувачі книжками про життєписи всесвітньо відомих українців: педагога Василя Сухомлинського, співачки Квітки Цісик, актриси Ади Роговцевої, співака, письменника Кузьми Скрябіна, кінорежисера Олега Сенцова, політика Мустафи Джемілєва, а також французького й іспанського художників Ван Гога та Пабло Пікассо, американських письменників Ернеста Гемінгвея та Стівена Кінга тощо.

На платформі популяризуються нові серії книжок, які нещодавно з’явилися на книжковому ринку України, а саме: «Золота полиця», «Українська поетична антологія», «Класика — дітям», «Маленьким про Великих», а також «Детективна агенція ВО», «Горизонти фантастики», «Чумацький шлях» від тернопільського видавництва «Навчальна книга — Богдан».

Нещодавно «Прочитай. Книгозбірня» «святкувала дружбу»: близько чотирьох тисяч шанувальників з України та з-за кордону вподобали її публікації вісім тисяч разів.

Серед наших друзів — українські письменники Світлана Талан, Анна Хома, Мар’яна Савка, Михайло Слабошпицький, письменники-краяни Ніна Фіалко, Тарас Коковський, Юрій Матевощук, Наталка Михно, Валентина Семеняк, Олександр Вільчинський, а також науковці — Микола Лазарович, професор Тернопільського національного економічного університету, учасник АТО, Володимир Окаринський, історик, доцент Тернопільського національного педагогічного університету імені Володимира Гнатюка, і багато інших відомих людей Тернопілля та всієї України.

Для бібліотеки важливо, щоб книжка, яка представляється на платформі, обов’язково була у фонді книгозбірні. Бібліотекарі творчо підходять ро цього процесу, намагаючись у найкращому ракурсі представити видання.

Реалізація проекту стала можливою завдяки фінансовій підтримці Тернопільської обласної державної адміністрації й Тернопільської обласної ради, адже два роки поспіль управління культури Тернопільської ОДА виділяє на придбання книжкових новинок понад двісті тисяч гривень.

Сподіваємося, що книжкова платформа «Прочитай. Книгозбірня» від Тернопільської ОУНБ і надалі розкриватиме багатство книжкового фонду, сприятиме формуванню культури читання, надасть можливість отримати змістовну й професійну інформацію про видання та слугуватиме прикладом для бібліотек України.

Recent Posts