В Про нас пишуть, Про нас пишуть 2008

Близько 100 тисяч гривень піде на ремонт затопленої дитячої обласної бібліотеки на вул. Коперника. Хто відшкодовуватиме їх — невідомо.

В обласному управлінні культури кажуть, що винних вони не шукають.

Наразі в бібліотеці мають тільки кошторис на ремонт одного з двох пошкоджених відділень. Він обійдеться близько 50 тисяч гривень. Інше відділення — приблизно таке ж за площею. Тож у бібліотеці припускають, що вартість ремонту буде аналогічною.

ЗАГАЛЬНІ ЗБИТКИ НЕ РАХУВАЛИ

— Йдеться тільки про вартість ремонтних робіт, — каже заступник директора бібліотеки Ярослав Іванків. — Адже вартість зіпсованих книжок ще не рахували. Наразі працівники бібліотеки продовжують їх рятувати, тож невідомо, скільки їх доведеться списати.

Книгосховище бібліотеки затопило 29 липня. Працівники кажуть, що це сталося через прорив теплотраси, яка проходить поруч із фундаментом будинку.

— Вода йшла в землю, а потім вже з-під підлоги проникала у книгосховище, — каже пан Іванків. — Зараз вже важко довести, що це саме та вода.

За словами Ярослава Іванківа, частково винні в затопленні водоканал і жек. Останній не провів на подвір’ї потрібний дренаж. Під час же аварії до бібліотеки потекли і води з несправної каналізації. «Тепловики» ж і «водоканалівці» пояснили бібліотекарям, що насправді затоплення сталося через надмірні опади.

«ОБЛАСТІ ПОТРІБНО ДУМАТИ»

Пошуком коштів для відшкодування втрат бібліотеці займається обласне управління культури. Однак тут «20 хвилин» дали зрозуміти, що претензій комунальним підприємствам міста не виставлятимуть.

— Ніхто винних шукати не буде, — викрикує в слухавку заступник начальника облуправління культури Михайло Франків. — Ми підемо іншим шляхом. Все!

Що саме мається на увазі під словами «інший шлях» та чому не шукатимуть винних у затопленні, чиновник кореспонденту повідомити відмовився, посилаючись на особисту неприязнь до газети. Врешті пан Франків кинув слухавку.

У попередніх коментарях пресі керівник обласного управління культури Григорій Шергей, який зараз перебуває у відпустці, казав, що буде звертатися по допомогу для бібліотеки до міського голови Тернополя.

Однак 13 серпня пан Заставний запевнив «20 хвилин», що такого звернення у нього немає.

— Я думаю, що, оскільки бібліотека обласна, то області й потрібно думати, — каже Роман Заставний. — І так вже дев’ять мільйонів попросили на добудову центральної обласної бібліотеки.

Recent Posts