В Бібліотечні новини, Новини 2020, Усі новини


З метою організації повноцінного доступу до інформації та підвищення інформаційної, технологічної та медіа грамотності бібліотекарів, освітян, мешканців міста та області в Тернопільській обласній універсальній науковій  бібліотеці з 2010 року діє Регіональний навчальний центр, створений за сприяння  Програми «Бібліоміст».

На базі цього центру п’ятий рік поспіль організовуються безкоштовні заняття з «Основ комп’ютерної та інтернет-грамотності для початківців». Наші комп’ютерні курси орієнтовані на засвоєння базових навичок роботи з персональним комп’ютером та в інтернеті. У програмі навчань також — медійна та мобільна грамотність. Упродовж 10 двогодинних занять учасники знайомляться з основами роботи за комп’ютером, програмами роботи з текстом, отримують практичні навички для активного ділового та особистого листування,  пошуку інформації, використання веб та мобільних додатків спілкування, читання, прослуховування музики чи перегляду фільмів, здійснення онлайнових покупок, оформлення квитків, запису до лікаря чи здійснення комунальних платежів тощо.

У рамках підписаного 11 січня 2020 року  Меморандуму про співпрацю Міністерства цифрової трансформації України та ВГО «Українська бібліотечна асоціація»  Тернопільська ОУНБ приєдналася до національної кампанії з цифрової грамотності «Будь на часі!».

З лютого місяця в рамках цього проекту Бібліотека надає всім охочим доступ та консультації щодо безкоштовного навчання на національній онлайн-платформі з цифрової грамотності «Дія. Цифрова освіта». Серед учасників занять — користувачі бібліотеки: зокрема підопічні Тернопільського міського територіального центру соціального обслуговування населення, бібліотекарі та освітяни.  Наразі сформовано 2 групи по 10 осіб, заняття відбуваються двічі на тиждень. Проводяться також додаткові індивідуальні заняття.

Поки що доступні 3 освітні серіали: базовий серіал з цифрової грамотності (сезон 1, сезон 2, сезон 3), серіал для вчителів і серіал для батьків «Онлайн-безпека дітей». Навчання безкоштовне і розраховане на початківців, які не вміють користуватися Інтернетом чи мають мінімальні знання та навички. Незабаром стануть доступними ще 5 категорій курсів.

Користувачі Тернопільської обласної універсальної наукової бібліотеки мають змогу безкоштовно навчатися на національній онлайн-платформі з цифрової грамотності у Регіональному навчальному центрі (відділ інформації). Бібліотекарі відділу надають організаційну та консультативну допомогу.

До участі у проєкті «Дія. Цифрова освіта» активно долучаються також працівники Тернопільської ОУНБ. Чимало з них вже отримали сертифікати, які засвідчують здобуття ними базового і вищих рівнів знань з цифрової грамотності.

 

Проводьте вільний час із користю!

Реалії сьогодення вимагають від нас опанування та активного використання новітніх інформаційних технологій. Якщо ще кілька тижнів тому потреба у цифрових навичках була хоч і необхідною, проте були альтернативи, то зараз саме на часі активно зайнятися самоосвітою та цифровою грамотністю.

Цифрова грамотність — це здатність ефективно та безпечно використовувати сучасні цифрові технології в роботі й навчанні, професійному та особистісному розвиткові.

21 січня 2020 року Міністерство цифрової трансформації запустило тестову версію національної онлайн-платформи із цифрової грамотності «Дія. Цифрова освіта», на якій кожен громадянин може безкоштовно опанувати цифрові навички через сучасний формат навчання — освітні серіали за участю експертів та українських зірок.

Першим партнером Міністерства цифрової трансформації стала Українська бібліотечна асоціація. 11 січня 2020 року було підписано меморандум, завдяки якому близько 6 000 комп’ютеризованих бібліотек по всій країні долучилися до проєкту «Дія. Цифрова освіта» і стали офлайн-хабами.

Пропонуємо вашій увазі презентацію «Цифрова освіта: коротко про головне», яка допоможе більш докладно дізнатися про онлайн-платформу «Дія. Цифрова освіта» та переваги цифрової освіти.

Recent Posts