В Про нас пишуть, Про нас пишуть 2019

Горошок, В. Святкування Всесвітнього дня книги та авторського права [Текст] / В. Горошок // Вільне життя плюс. — 2019. — 19 квіт. — С. 6 : фот.

 

Що таке книжка для кожного з нас у XXI столітті? Відповіді будуть різноманітні. Для когось — це бездонне джерело інформації, де черпають гідні та глибокі знання для майбутньої кар’єри, для іншого — паралельний світ, в який можна миттю перенестись, прожити одночасно ще одне життя. Є люди, які просто люблять читати й, насолоджуючись прочитаним, збагачують свій внутрішній емоційний світ.

Перегортаючи сторінки історії, на превеликий жаль, бачимо сумні факти про те, що були періоди, коли в різний спосіб масово знищували книжки в цілому світі та Україні зокрема. Домінуючим способом знищення було спалення, яке часто відбувалося привселюдно. У цьому аморальному вчинку завзято брали участь Російська імперія, релігійні фанатики, які багато в чому вбачали єресь, нацистська Німеччина та, звісно, радянський режим. Розуміючи, що книжка є могутньою зброєю, радянська влада мала найбільш негативне ставлення до неї та українських видань зокрема. Хвиля насилля до української книжки з боку тоталітарного режиму мала на меті єдине — знищити національну свідомість, безцінну самобутню культуру української нації, назавжди загасити національний дух у культурі, побуті та суспільних відносинах, а на їхнє місце нав’язати імперські асоціальні цінності й норми, не притаманні українському волелюбному, гуманному народові.

Українська книжка, як і сама українська нація, є гноблена та катована, але нескорена і непоборна! Вона, переживши культурний геноцид, вижила. Література, яка перебувала в тіні, яку хотіли жорстоко знищити, нині гордо й твердо зайняла свої позиції та є вільною та доступною для пересічного читача. Усім відомо, що історія має властивість повторюватись. Знищення української книжки, вилучення її з фондів бібліотек відбуваються сьогодні на захоплених ворогом територіях Криму та Донбасу, натомість тоннами завозиться література з лжеісторії Новоросії.

Сьогодні в молодій демократичній державі книжка досягла апогею популярності. Доказом цього служить розширення асортименту україномовної книжки, відкриття видавництв та книгарень, поява нових прозаїків і поетів, дбайливе поповнення фонду бібліотек.

Надзвичайно корисним рішенням стало виділення з обласного бюджету другий рік поспіль більше двохсот тисяч гривень для поповнення книжкового фонду Тернопільської обласної універсальної наукової бібліотеки. Завдяки цим коштам книгозбірня мала можливість придбати найкращі зразки вітчизняної та-світової літератури українською мовою. Не менш вагомим для комплектування бібліотек області стали надходження за державними програмами.

12 листопада 1995 року Організація Об’єднаних Націй з питань освіти, науки та культури ухвалила рішення про визнання 23 квітня Всесвітнім днем книги та авторського права. Цей день може відзначати і той, хто створює тексти, і той, хто просто любить читати. Хоча найбільш важливою, символічною та святковою ця дата стала для авторів, видавців, людей, які займаються розповсюдженням книги і, звісно ж, для книгозбірень.

Не залишаються осторонь відзначення Всесвітнього дня книги та авторського права Тернопільська обласна універсальна наукова бібліотека й Тернопільське обласне відділення Всеукраїнської громадської організації «Українська бібліотечна асоціація». Щороку бібліотекарі ретельно готуються до святкування, завжди намагаються чимось здивувати та зацікавити свого читача й запрошених гостей.

Цього року святкування в ТОУНБ відбудеться під гаслом «Бібліотека та цілі сталого розвитку: проекція на майбутнє». Буде проведено акцію «Книга у пошуку читача», основною метою якої є популяризація книжки. Вона відбувається не стандартно в стінах бібліотеки, а під відкритим небом, на прилеглій території оновленої книгозбірні. Кожен матиме змогу отримати безкоштовний читацький квиток і стати користувачем бібліотеки.

23 квітня у відділі читального залу відбудеться круглий стіл на тему «Авторське право: знання, цінність, захист» за участю спеціалістів у галузі правознавства, юристів громадської організації «Інформаційно-правовий центр «Права людини» та представників кіберполіції. Початок заходу о 12.30. Кожен охочий може прийти, послухати і взяти на озброєння корисну інформацію, а також ознайомитись із книжковою виставкою «Авторське право. Інтелектуальна власність». Упродовж двох тижнів — з 13 по 30 квітня — у цьому ж відділі буде розгорнуто виставку «Книга: подорож з минулого у майбутнє», яка розкриватиме історію книжки та друкарства в Україні. Матеріали буде представлено на паперових та електронних носіях.

Цього ж дня, 23 квітня, відділ міського абонементу запропонує тернополянам творчу зустріч із Дзвінкою Торохтушко (Любов’ю Бурак) — тернопільською письменницею, журналісткою, перекладачкою, блогеркою. Початок заходу о 14.00. Дзвінка Торохтушко — авторка відомих книжок для дітей і дорослих, зокрема: «Дзвінкі віршики», «Сонечко», «Диво в ліцейному провулку», збірок новел «Фотограф», «Питровна», роману «Масік», а також вірша-оберега «Молитва», який облетів усю Україну, про який знають майже всі військові, що воюють на сході нашої країни.

Кожен може завітати у відділи бібліотеки і знайти багато корисного й цікавого, адже саме цього року головна книгозбірня області інтенсивно поповнила свої фонди художньою літературою, яка перебуває в топі бестселерів, та галузевою, зокрема з питань психології, педагогіки, історії, економіки, філософії, менеджменту, фізичної культури і спорту, права.

Тож віриться, що яких злетів чи падінь не досягло би людство, цивілізоване суспільство завжди буде цінувати книгу. Вона назавжди залишиться вагомим і цінним надбанням культури. Про книгу та читання можна говорити до безкінечності, але, як кажуть у народі, краще один раз побачити, ніж сто раз почути. Тож головна книгозбірня області запрошує всіх, хто любить читати, завітати до нас 23 квітня об 11.00 і взяти участь у святкуванні Всесвітнього дня книги та авторського права.

Recent Posts