В Про нас пишуть, Про нас пишуть 2018

Оленич, Л. Книжки з Риму [Текст] / Л. Оленич // Вільне життя плюс. — 2018. — 18 трав. — С. 1. — (Новини).

 

У вересні минулого року в музейно-меморіальному комплексі «Рідна хата» Патріарха Йосифа Сліпого, що в селі Заздрості Теребовлянського району, відбулися Міжнародні наукові читання «Патріярх Йосиф Сліпий — провісник вільної України». Участь у них взяли і фахівці обласної універсальної наукової бібліотеки.

Під час ознайомлення з книжковим фондом музейно-меморіального комплексу бібліотекарі Тетяна Ковалькова, Марія Пайонк, Лариса Оленич звернулися до пані Ірини Іванкович, тепер уже голови Релігійного товариства українців католиків «Свята Софія» [США] (з чим ми її щиросердно вітаємо), з проханням посприяти передачі обласній книгозбірні праць Йосифа Сліпого та видань товариства.

І ось у перші травневі дні з Риму прибув цінний подарунок — 158 книг і часописів. Серед них — «Твори Патріярха і Кардинала Йосифа» (1—18 т.), Monumenta Ucrainae Historica (зібрані митрополитом Андреем Шеп-тицьким [1—12 т.) й отцем Олександром Бараном (13—14 т.) документи з минулого Української католицької церкви і видані блаженнійшим), комплект часопису «Богословія», інші видання Українського католицького університету та Українського богословського товариства.

Працівники бібліотеки впевнені, що ці видання будуть популярними серед читачів і слугуватимуть розвитку науки та духовному відродженню^ української нації. Адже Патріарх Йосиф дбав про освіту українців та розвиток науки, усім заповідав поширювати її вогнища, зміцнювати й черпати з них, бо тільки знання своєї історії та богослов’я, розуміння життя може піднести націю і піднести народ.

У своєму заповіті наш видатний краянин писав: «…служив я українській богословській, колись так світлій, науці, стараючись воздвигнути її з руїни, оновити її, у свідомості, що Наука — це один з наріжних каменів — стовпів відродження і сили народу, а богословська наука — це євангельський заповіт Христа — «Ідіть і навчайте всі народи…» (Мт. 28, 19). …Рефлексуючи отак над значенням і цінністю науки, в обличчі вічності, яка невідхильно наближається до мене, заповітую вам: «Полюбіть науку, плекайте і збагачуйте її своєю працею і своїм, знанням, будьте її служителями! Здвигайте храми науки, вогнища духовної сили Церкви і Народу, пам’ятаючи, що немислиме повне життя Церкви і Народу без рідної науки. Наука — це їхнє дихання жизнії».

Фахівці книгозбірні планують після опрацювання літератури оформити її в окрему колекцію «Бібліотека товариства «Свята Софія» та зробити її доступною кожному користувачеві.

Обласна універсальна наукова бібліотека щиро дякує Релігійному товариству українців католиків «Свята Софія» і особисто о. Маркові Семегену, настоятелю собору Святої Софії в Римі та голові товариства «Свята Софія», за передані книги й сподівається на подальшу співпрацю, бо, як повчав Патріарх, «Тільки великого бажайте».

Recent Posts