В Про нас пишуть, Про нас пишуть 2017

Миколів, І. «Ярослав Павуляк у слові» [Текст] / І. Миколів // Подільське слово. — 2017. — 8 груд. — С. 8 : фот.

 

28 листопада в актовому залі обласного краєзнавчого музею відбулися «Павуляківські сходини», приурочені 7-й річниці з дня смерті відомого поета-шістдесятника, номінанта на здобуття Шевченківської премії, першого директора Тернопільського історико-меморіального музею політичних в’язнів, уродженця Настасова Ярослава Павуляка.

Організатором і модератором заходу став науковець, земляк поета, популяризатор його творчості та упорядник книги «Ярослав Павуляк у споминах» Олег Смоляк, який влучно розбавляв виступи учасників «круглого столу» поетичним словом настасівського шістдесятника. До речі, подібні заходи Олег Степанович проводить у музеях та різних навчальних закладах області по кілька на рік. Благословив дійство письменник о. Василь Погорецький.

«Круглий стіл» «Ярослав Павуляк у слові» зібрав шанувальників таланту поета, велич якого нам ще належить осягнути. Для видатного митця сучасності Івана Марчука він — другий після Тараса Шевченка. Його творча спадщина налічує лише трохи більше сотні віршів, та кожна строфа, кожен рядок так і вдаряють метафорами. Ярослав Павуляк — поет-модерніст, його слово важке для сприйняття. У кількох рядках йому вдавалося вмістити стільки, що іншим для цього бракувало й прозового твору. На цьому акцентували увагу всі учасники «круглого столу».

Глибокий лінгвістичний аналіз Ярославової поезії провела філолог Марія Крупа. Зокрема, вона зупинилася на тих його творах, в яких є образ дороги, детально проаналізувала усі синоніми цього поняття, які автор використав у віршах. Літературний критик Тетяна Дігай нагадала присутнім, що рецензію поезій Павуляка опублікувала в «Літературній Україні» ще за життя Ярослава, коли обласна організація спілки письменників висунула його на здобуття Шевченківської премії. Виступили також поетеса Ірина Дем’янова, письменниця Валентина Семеняк, режисер Орест Савка, художник Богдан Ткачик, бібліограф Марія Пайонк, які розповіли про власне сприйняття поетичної творчості Павуляка. А краєзнавець Казимир Ярема висунув ідею звернулися до письменницької організації з пропозицією заснувати обласну літературну премію імені Ярослава Павуляка.

Recent Posts