В Про нас пишуть, Про нас пишуть 2017

Белінська, Н. Світ його не спіймав [Текст] / Н. Белінська // Вільне життя плюс. — 2017. — 8 груд. — С. 3. — (Книгозбірня поруч).

 

У грудні цього року виповнилося 295 років від дня народження Григорія Сковороди (1722-1794) — видатного українського філософа, богослова, письменника.

Нещодавно фонд міського абонементу обласної універсальної наукової бібліотеки поповнило нове видання літературознавця, письменника, доктора філологічних наук Леоніда Ушкалова «Ловитва невловного птаха: життя Григорія Сковороди», яке побачило світ у видавництві «Дух і Літера» цього року. У книжці на основі багатого джерельного матеріалу подано біографію мандрівного філософа. Утім, це не лише життєпис видатної людини — тут постає яскравий образ України XVIII століття. Одинадцять розділів, в яких змальовано життя Сковороди, обрамлені двома окремими сюжетами: «Prelude» й «Finale», що покликані надати біографії Григорія Савича якомога більшої глибини, а також показати його першорядну роль в українській духовній традиції. Книжка Леоніда Ушкалова визнана найкращою в номінації «Біографія» на 24-му Форумі видавців у Львові. Фонд ОУНБ містить чимало видань, присвячених життю і творчості великого українського філософа. Зокрема, монографії Дмитра Багалія «Український мандрований філософ Григорій Сковорода», Дмитра Чижевського «Філософія Сковороди», Віктора Ідзі «Григорій Сковорода — національний символ української філософської та державницької думки XVIII століття», фотокнига «Наш перворозум. Григорій Сковорода на портреті і в житті», книжка розмислів Валерія Шевчука «Пізнаний і непізнаний сфінкс».

Recent Posts