В Бібліотечні новини

Цьогоріч українці всього світу відзначають 125-ліття від дня народження великого провідника нашого народу і нашої багатостраждальної Церкви, мужа віри та людини науки, нескореного борця за свободу Патріярха Йосифа Сліпого та 25-ліття його перепоховання у Львові.

9 вересня 2017 року у музейно-меморіальному комплексі «Рідна хата» Патріярха Йосифа Сліпого, що в селі Заздрість, відбулися Міжнародні наукові читання «Патріярх Йосиф Сліпий — провісник вільної України». Отець Марко Ярослав Семеген зачитав привітальне слово до учасників заходу Блаженнішого Святослава (Шевчук), в якому Глава Української греко-католицької церкви зазначив: «У цей день, вшановуючи 25-ту річницю перепоховання Патріярха, прагнемо ще раз проаналізувати його пророчі думки про Україну, наш народ, нашу Церкву, адже усе своє життя Блаженніший Йосиф присвятив служінню Богові та своїй пастві. Пам’ятаймо особливо його слова, звернені до кожного з нас: «Народе український, будь собою!».

Учасники читань, серед яких були фахівці Тернопільської обласної універсальної наукової бібліотеки Тетяна Ковалькова, Марія Пайонк, Лариса Оленич, мали можливість прослухати доповіді професора Тернопільського національного педагогічного університету ім. Володимира Гнатюка д-ра Елли Бистрицької «Ліквідація Греко-Католицької Церкви у країнах Східної Європи (друга половина 1940-х – перша половина 1950-х років): національний аспект проблеми», свідка ув’язнення Патріярха Йосифа у Маклаково (Красноярський край) Ірини Борко «Патріарх Йосиф Сліпий – нескорений в’язень радянських таборів», директора Фундації АНДРЕЙ д-ра Михайла Перуна «Прагнення до єдності. Послання Патріарха Йосифа про поєднання в Христі», екзекутивного директора Релігійного Товариства українців католиків «Свята Софія» (США), куратора Центру студій спадщини Патріярха Йосифа Сліпого у Філядельфії д-ра Ірини Іванкович «Мовний патріотизм Патріарха Йосифа Сліпого», старшого наукового співробітника відділу мистецтвознавства Інституту Народознавства Національної академії наук України Олега Сидора «Мистецька спадщина Патріарха Йосифа Сліпого», Президента Релігійного Товариства українців католиків «Свята Софія» у Римі, о. ліц. Марка Ярослава Семегена «”Заповіт” Патріарха Йосифа Сліпого» та  переглянути відео про урочисту церемонію перепоховання тлінних останків Глави УГКЦ у Соборі Святого Юра у Львові у 1992 році, ознайомитися з експозицією музею.

Особливо цікавим для нас, бібліотечних працівників, було ознайомлення з творами Патріярха Йосифа, які є у фонді бібліотеки музейно-меморіального комплексу.

Ірина Іванкович від імені Релігійного Товариства українців католиків «Свята Софія» (США) та від себе особисто подякувала учасникам читань і зазначила: «Нехай ця конференція буде скромним виявом нашої вдячности за його Ісповідництво та провісництво. Ваша підтримка та присутність — найкращий доказ того, що “Пам’ять про праведника буде вічна!”».

Також пані Ірина подарувала обласній книгозбірні двохтомне видання «Патріарх Йосиф Сліпий і красне письменство» (Львів : Артос, 2016) з дарчим підписом «Великого бажайте!».

Перебування у цьому святому для кожного українця куточку допомогло нам осягнути велич Великого Українця, який за словами Папи Івана Павла ІІ, «простелив свободу сучасній Україні», і спонукало замислитися, ким ми є та яким є наше завдання в цьому земному паломництві до вічності, у нашій сьогоднішній мандрівці «крізь терни до зірок».

 

Recent Posts